Menu
19. november 2018

Se listen: 9 kommuner vil finde 10.000 Demensvenner

Når ni nye samarbejdskommuner kaster sig ind i kampen for at øge borgernes viden om demens, er det med høje ambitioner for, hvor mange der skal klædes på som Demensvenner.

Nu kommer Demensven-hjertet ud hos ni nye samarbejdskommuner, som er klar til at kaste sig ind i projektet. 

Faaborg-Midtfyn, Haderslev, Kerteminde, Næstved, Roskilde, Silkeborg, Vesthimmerland, Syddjurs og Aabenraa – disse ni kommuner har sagt ja til i 2019 at være en del af Alzheimerforeningens landsdækkende kampagne om at finde 100.000 Demensvenner i Danmark, så mennesker med demens kan blive mødt med forståelse, hvor de færdes.

Læs også: Nyt projekt skal udvikle demensvenlige boligområder

- Demensven-projektet passer utrolig godt med de initiativer, vi har gang i i forvejen. Hvis vi supplerer med det, Alzheimerforeningen kan byde ind med, tror og håber vi på, at to plus to giver seks-syv stykker i stedet for fire, siger Gitte Kirkegaard, demensfaglig leder i Haderslev Kommune. 

 

Vil finde 10.000 Demensvenner tilsammen

Samarbejdet med kommunerne betyder blandt andet, at de enkelte kommuner sætter sig et mål om at engagere et bestemt antal Demensvenner lokalt. Derudover forpligter kommunerne sig til at inddrage mennesker med demens og deres pårørende via dialogmøder. 

Læs også: Danmark får demensvenlige idrætsforeninger

Og det skorter ikke på ambitioner hos de i alt ni nye samarbejdskommuner.

Tilsammen vil de finde næsten 10.000 nye Demensvenner i løbet af 2019 – og det glæder projektleder Kirstine Nielsen:

Kommunerne spiller en afgørende rolle i at skabe et trygt lokalsamfund for mennesker med demens.

- Kommunerne spiller en afgørende rolle i at skabe et trygt lokalsamfund for mennesker med demens. De har mulighed for at komme helt tæt på deres borgere og nå ud til de lokale virksomheder. Sammen med vores nye samarbejdskommuner sikrer vi, at endnu flere borgere er rustet til at række hånden ud i bussen, supermarkedet eller hvor de måtte møde en person med demens, der har brug for hjælp, siger hun.

 
Se listen: Så mange Demensvenner vil kommunerne finde

Samarbejdskommunerne har sat deres individuelle mål for, hvor mange Demensvenner de vil finde, baseret på hvor mange demensramte der er i kommunen. Udgangspunktet er minimum én Demensven per demensramt.

Her kan du se, hvor mange Demensvenner kommunerne hver især vil finde i løbet af 2019:

 • Aabenraa: 700
 • Faaborg-Midtfyn: 1000
 • Haderslev: 1200 
 • Kerteminde: 500 
 • Næstved: 1800 
 • Roskilde: 1000 
 • Silkeborg: 1500 
 • Syddjurs: 800 
 • Vesthimmerland: 1300 

 

En del af kommunernes demensvenlige indsats

Med den Nationale Demenshandlingsplan 2025 er et af de tre hovedmål, at Danmark skal have 98 demensvenlige kommuner. Kommunerne afgør selv, hvordan Demensvenner spiller ind i en eksisterende eller kommende lokal handleplan for den kommunale demensvenlige indsats.

- Vi kan virkelig mærke, at kommunerne kan se en rød tråd i det at udbrede viden omkring demens via Demensvenner og deres egne lokale indsatser, fortæller Kirstine Nielsen, projektleder i Alzheimerforeningen.

Læs også: Danskerne er blevet mere demensvenlige

Det gælder blandt andet Roskilde Kommune, der har som mål at klæde 1000 borgere på med viden om demens. 

- Et af vores fokusområder i Roskilde Kommune er et tilgængeligt og inkluderende lokalsamfund, som vi synes hænger rigtig godt sammen med Demensvens-projektets formål. Vi vil gerne arbejde for, at borgere med demens og deres pårørende kan bevare deres hverdag længst muligt, og at de kan bevæge sig rundt i samfundet som tidligere. Det kræver et inkluderende nærmiljø, der har et øget kendskab til demens, og at tabuisering og stigmatisering af demens nedbrydes – og her ser vi Demensven-projektet som et konkret ”redskab” til at komme i mål med det, forklarer Luna Høimark, som er udviklingskoordinator for kommunens demensindsats.

Til at starte med vil Roskilde Kommune især fokusere på idrætsforeningerne, hvor de oplever et stort behov for mere viden, så mennesker med demens kan fortsætte i deres motionstilbud.

 

Lærer af hinanden

Hvorfor skal vi opfinde den dybe tallerken igen, hvis vi i stedet for kan lære af hinanden?

Når de nye samarbejdskommuner bliver en del af Demensven-projektet, er der masser af erfaringer at trække på hos Alzheimerforeningens ”gamle” samarbejdskommuner. I 2018 samarbejdede Alzheimerforeningen med Brønderslev, Esbjerg, Frederiksberg, Greve, Hvidovre, Høje-Taastrup og Mariagerfjord, som gerne deler ud af deres erfaringer, når de nye samarbejdskommuner skal i gang.

Læs også: 7 kommuner med ambitiøse mål: Så mange Demensvenner vil de finde

Blandt andet skal Vesthimmerland en tur til Mariagerfjord for at høre, hvordan de har grebet indsatsen an.

- Hvorfor skal vi opfinde den dybe tallerken igen, hvis vi i stedet for kan lære af hinanden? siger Hanne Lundsgaard, som er demenssygeplejeske og tovholder på Demensven-indsatsen i Mariagerfjord kommune.

 

Kommer alle til gavn

For selvom kommunerne har hver deres mål for, hvor mange borgere de gerne vil klæde på som Demensvenner, handler det ikke om kommunegrænser – Hanne Lundsgaard oplever, at kommunernes indsats kommer alle til gavn.

Læs også: God grund til at skåle: Mariagerfjord har Danmarks første demensvenlige bodega

- Jeg har været ude at holde mange informationsmøder, hvor jeg ved, at der også deltog borgere fra andre kommuner. Jeg tænker, at vi alle arbejder for den samme sag, og at det går lige op på sigt. Der kommer sikkert også borgere fra min kommune til informationsmøder i andre kommuner. Det drejer sig om, at vi får mange Demensvenner på landsplan, siger hun.

 

 

For yderligere information om Alzheimerforeningens samarbejde med kommuner, kontakt projektleder Kirstine Nielsen: kirstine@alzheimer.dk, tlf. 23412410.

Senest opdateret d. 06. december
Fakta
 • Alzheimerforeningen samarbejder med en række kommuner om at klæde borgerne på som Demensvenner. 
 • Samarbejdet betyder blandt andet, at kommunerne sætter sig et individuelt mål for, hvor mange Demensvenner de vil finde, og at de forpligter sig til at inddrage mennesker med demens og deres pårørende.
 • I løbet af det næste år er Faaborg-Midtfyn, Haderslev, Næstved, Roskilde, Silkeborg, Vesthimmerland, Syddjurs og Aabenraa med i samarbejdet.
 • I 2018 var Brønderslev, Esbjerg, Frederiksberg, Greve, Hvidovre, Høje-Taastrup og Mariagerfjord med i samarbejdet.
Støt os