Menu

Natasja gav en hjælpende hånd i Fakta

Da Natasja Madsen en dag så en ældre dame gå forvirret rundt i Fakta, tilbød hun med det samme sin hjælp.

Privatfoto

18-årige Natasja Madsen valgte at blive Demensven, fordi hun har en oldemor med demens.

- Jeg ved, hvordan det er at leve med et familiemedlem som ikke har det nemt. Og det er bestemt heller ikke nemt at være pårørende. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi som pårørende ved, hvordan vi hjælper vores kære med det, der nu er brug for, fortæller Natasja.

Men det er ikke kun hendes oldemor, det gavner, at Natasja har fået mere viden om demens og om, hvordan hun kan hjælpe. 

- Jeg opdagede for et par uger siden en ældre dame gå alene rundt i Fakta, og hun var vældig forvirret. Hun havde et skilt på sin rygsæk, hvor der så fint stod ”Jeg har demens, hjælp gerne.” Så jeg gik hen til hende og spurgte, om hun havde brug for hjælp. Imens hun grinede, sagde hun, “Ja, jeg har glemt, hvorfor jeg skulle i Fakta.” Jeg svarer så, “Nå for søren, vil du så ikke have, at jeg hjælper dig?” Det ville hun heldigvis meget gerne. Efter en halv times tid, hvor vi havde gået rundt i Fakta og snakket om varer, mente hun, at hun nu havde det, hun manglede. Jeg gik med hende op til kassen og hjalp hende efterfølgende hen til bussen, så hun kom sikkert af sted, siger hun.

Det er især på grund af den viden, Natasja har fået som Demensven, at hun følte sig rustet til at række hånden ud i Fakta.

- Jeg mener, det er nødvendigt, at vi har Demensvenner, for som Demensven har jeg lært, hvordan jeg skal tackle situationer som den i Fakta, hvor der var en lang kø efter damen, som skulle betale. Jeg kunne forklare dem, der stod i kø efter os, at hun lige havde brug for lidt ekstra tid, fordi hun havde svært ved at overskue at betale, og det forstod folk heldigvis. Så med Demensvenner kan vi gøre en forskel ved at hjælpe i Fakta, på gaden, i bussen og hvor der ellers er brug for hjælp til at forenkle hverdagen for personer med demens.

 

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Fakta
  • Alzheimerforeningen har et mål om at aktivere 100.000 Demensvenner, der viser forståelse for livet med demens og giver en hjælpende hånd, når og hvor de kan.

 

  • Som Demensven bliver man klædt på med viden til at bryde med de mange myter og fejlopfattelser, der er om demens. Hver Demensven bestemmer selv, hvor meget de ønsker at engagere sig, og enhver handling tæller – fra at sætte sig ind i demens til at bære sin Demensven-hjertepin eller give en hånd.
Støt os