Menu

GODE RÅD

Gør livet nemmere for mennesker med demens.

Nogle gange er det små ting, der skal til for at gøre en forskel. Vi har samlet 9 gode råd til, hvordan du som Demensven kan være med til at gøre livet lidt lettere for mennesker med demens og deres familier.

 

1 - Vær tålmodig

Mennesker med demens kræver ofte lidt længere tid. Så vær tålmodig, når du står i køen supermarkedet eller taler med én med demens.

 

2 - Tag kontakt

Mennesker med demens kan let blive desorienterede. Vær derfor ikke bange for at tage kontakt med personer, som går forvildede rundt, som om de ikke kan finde vej.

 

3 - Dyrk det nære

Når man har demens, finder man ofte glæde i de nære og enkle aktiviteter.

Hvis du kender nogen med en demenssygdom, kan I for eksempel:

  • Gå en tur
  • Lytte til et stykke musik
  • Holde i hånd
  • Nyde en stille stund
  • Se på billeder
  • Læse højt
  • Opleve kunst eller natur sammen

Se videoen her og få en helt konkret billedlig forståelse af, hvordan demens skader hjernen.

 

4 - Smil

Mennesker med demens læser meget ud af dit kropssprog. Så husk at smile og hav et positivt og imødekommende kropssprog, når du møder én med demens.

 

5 - Tal roligt og venligt

Mennesker med demens skal som regel bruge mere tid til at tænke over det, du siger. Så tal roligt og venligt, brug korte sætninger og stil kun ét spørgsmål ad gangen, når du taler med én med demens. Få flere gode råd om kommunikation >>

 

6 - Se mennesket

Mennesker med demens lider af en alvorlig hjernesygdom - men der er stadig et menneske bag sygdommen. Mind dig selv om, at mennesker med demens også har følelser og ikke blot er deres diagnose. Vær nærværende og involverende.

 

7 - Tilbyd din hjælp

Mennesker med demens kan gøre mange ting selv, men ind imellem har de brug for en håndsrækning. Det kan virke grænseoverskridende, men vær ikke bange for at hjælpe, når du ser en person med demens kæmpe med huskesedlen, nøglerne eller busplanen.

Se videoen her og få en forståelse for, hvorfor noget så simpelt som at lave en kop kaffe kan være en enorm udfordring for en person med demenssygdom i hjernen.


8 - Sæt dig ind i demens

80 procent af mennesker med demens oplever, at der stor uvidenhed om demens i samfundet. Det er medvirkende til tabu om demenssygdomme, og at mennesker med demens bliver isoleret. Derfor gør det en forskel, at du sætter dig ind i demens.

 

9 - Bliv Demensven

Som Demensven bliver du klædt på med viden og konkrete redskaber til at hjælpe mennesker med demens. Du får også et lilla Demensven-hjerte, som gør det lettere for mennesker med demens og deres pårørende at spotte dig og bede om hjælp. Det er gratis at være Demensven, og du forpligter dig ikke til andet end venlighed.