Menu

Hvordan støtter man bedst mennesker med demens?

Wendy Mitchell har Alzheimers sygdom og giver her sine fem gode råd til, hvordan du kan gøre livet lidt lettere for hende og andre mennesker, der lever med en demenssygdom.

Uanset om du kender nogen, der har haft demens igennem længere tid, lige har fået diagnosen, eller du bare gerne vil være bedre rustet til at række hånden ud, hvis du møder et menneske med demens, er der nogle simple ting, vi alle kan gøre for at gøre livet lidt lettere for mennesker, som lever med en demenssygdom.

Wendy Mitchell, som er ambassadør for Alzheimerforeningen i England, fik diagnosen Alzheimers sygdom for fire år siden. Hun giver her sine fem gode råd til, hvordan du kan støtte hende og andre mennesker, der lever med en demenssygdom.

 

1. Gør ikke automatisk tingene for mig

Hvis en person, der har demens, har svært ved at gøre en bestemt ting, vil mange mennesker helt naturligt skynde sig at gøre det for dem, hvilket kan være meget frustrerende. I bedste hensigt og hvor det er muligt, vær sød at hjælpe mig med selv at gøre det eller finde en anden måde.

 

2. Tænk ikke på en demensdiagnose som enden på alting

Livet med demens vil altid være anderledes, men det betyder ikke, at det hele er dårligt. Livet kan stadigvæk være fyldt med latter og eventyr, det handler kun om tilpasning. Det er vigtigt at have en positiv tilgang.

 

3. Husk på, at jeg stadigvæk har evner

For mig, lever jeg med demens, jeg lider ikke af det. Alle mennesker med en demenssygdom har haft interesser og evner før diagnosen, og disse går ikke tabt natten over. Uanset om man har elsket at skrive, tegne eller dyrke sport, så opmuntr os til at blive ved med det på en eller anden måde.

 

4. Tag hver dag, som den kommer

Når en, du kender, får demens, er det helt naturligt, at det kan gøre dig bekymret om fremtiden. Men det er vigtigt ikke at dvæle for meget ved det og fokusere mere på at tage dagene, som de kommer. Der vil være dårlige dage, men i morgen bliver måske bedre.

 

5. Husk, at jeg stadigvæk er et menneske med følelser

Ofte, når nogen har demens, begynder folk at ekskludere dem fra samtaler, eller når de bliver inkluderet, kan spørgsmål eller kommentarer nogle gange være ufølsomme. Efter diagnosen vil vi stadigvæk gerne inkluderes i og bidrage til samtaler og blive behandlet med respekt.

 

Kilde: Alzheimer’s Society UK (oversat med tilladelse fra Alzheimer's Society UK og Wendy Mitchell)

Læs også: Gode råd, når du taler med et menneske med demens

 

Bliv Demensven og modtag din gratis pakke med hjertepin, tips og viden om demens.

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Støt os